top of page

 * * *   Hongon koulun isien bändi rehtorilla heikennettynä (PB)   * * *

PalaNEN SYNTYHISTORIAA


Mikä ihmeen Online? Pappa Betalar?

Onko älyttömämpiä bändin nimiä? Laulammeko ruotsiksi? Svenskatalande bättrefolk?

Voiko Online olla offline?


Oli synkkä ja myrskyinen yö...

... taisi olla lokakuuta vuonna 2006 ja

Hongon koulun vanhempaintoimikunnan kokous.

Paikalla oli jopa kourallinen "innokkaita" miehenpuolikkaita suunnittelemassa kivaa ohjelmaa koululaisille ja keinoja retkikassan kartuttamiseen. Samassa pöydässä siinä istuskelimme ja jossain vaiheessa havahduimme siihen, että tärkeää on vain soittaminen - ja sekään ei kai loppujen lopuksi kovin tärkeää. Mutta yhtä kaikki julistimme siinä itsemme ja toisemme jonkinsortin muusikoiksi. Kukin omalla "karulla tavallaan" osoittautui omaavansa monenkirjavaa bändi- ja soitantahistoriaa erinäisten musiikintekovälineiden ja kokoonpanojen parissa. Niinpä siinä "jaettiin" soittimet ja sovittiin ensimmäiset yhteiset jamit koulun kellarin musaluokassa.


Koukkuun jäätiin ja sillä tiellä ollaan yhä. Alkuperäinen PB:n kokoonpano oli Juha Kinnunen (kitara, laulu), Hannu Syväoja (rummut, laulu), Juha Leivo (koskettimet) ja Kai Sundström (basso, laulu). Sittemmin Hannu siirtyi kitaraan, kun rumpaliksi saatiin Tommi Alastalo. Ensimmäinen PB:n keikka vedettiin parin treenin jälkeen Hongon koulun yökoulussa helmikuussa 2007. Sen verran hauskaa oli, että sille tielle jäätiin...


Onlinen legendaarinen tarina taas oli alkanut jo paljon aiemmin ja se tuli sittemmin nivoutumaan kokonaisuuteen myös viihdepalveluyhtiönä. Kun Vatajankosken vesselit Hannu (kitara, laulu), Tommi (rummut) ja Antti Vataja (basso) vihdoin löysivät lopulliset soittimensa joskus 90-luvun lopulla, oli Online syntynyt. Aluksi rock-meiningillä jammaillut ja hiljakeeen keikkaillut trio laajensi genreään vähitellen tanssilavojen suuntaan. Joskus vuonna 2007 mukaan houkuteltiin Pappa Betalarista tuttu basisti Kaitsu, jolle jäi lopulta kakkoskitaran ja koskettimien näpelöinti.

Nykyään kokoonpanoja sekoitellaan tilanteen ja kalentereiden mukaan. Yleisölle ja jopa meillekin on joskus epäselvää se, onko lauteilla Online, Pappa Betalar vai jokin niiden sekamuoto.

Mitä väliä? Ei kai nimi bändiä pahenna, jollei bändi nimeään...


Tietysti haluamme staroiksi starojen paikalle - heti huomenna.

Tosielämässä lienemme vain nippu (säälittäviä) wannabe-muusikkoja, joiden pitäisi maksaa päästäkseen keikoille. No, kai maailmaan mahtuu yksi Pappa Betalar ja Onlinekin - ja ainakin meillä on hauskaa!

Ainakin ex ope-reksille soitanta on ollut ja on oivaa paineenpurkua ja vastapainoa päivätyöhön, samoinkuin ehkä  maatalousyrittäjälle, kone- ja turvetuotantoyrittäjälle, opinto-ohjaajalle ja kunnan lomitusvirkamiehelle / lähihoitajalle. Kinnusen Juhalle homma voi tosin olla enemmänkin riippakivi kuin nautinto noin sadan muun kunnianhimoisemman glamourkeikan vuositahdissa.


Niin se nimi?

Pappa Betalar eli isä maksaa tai artisti, miten vaan.

Jostain tajunnanvirrasta se taisi putkahtaa ja kuvannee touhuamme. Ja hommahan on päällä koko ajan eli Online all the time...

Vaikka sitä, että iskä maksaa lasten pääsyn hauskanpitoon (mm. kouluretkille) ja että meidän taas tulisi maksaa päästäksemme julkisesti esiintymään. Nimemme velvoittamina saatamme tehdä myös "hyvätekeväisyyskeikkoja" esim. koululaisten retkikassan kartuttamiseksi. Ja eipä se pappaikä (joillekin meistä) enää kovin kaukana ole ... Mutta jaksaahan vielä moni muukin: Rollarit, Tina Turner, Macca, Tomppa, Paula, Danny...


Twitter

Facebook

PB ekalla keikalla Hongon koulun yökoulussa

Nimmareita...

Lapsilla kova meno päällä keskellä yötä !!!

bottom of page